google-site-verification=FZ1QjJ8jCW5_jC6ka6819ltU12FPZXDHxd8R40g-bH8
top of page

Klik op de kaart voor de verkooppunten van de snacks

Verkooppunten Nature Dog Food

Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een manier van conserveren van levensmiddelen die al zeer lang wordt toegepast.

 

Niet alleen op het gebied van (honden)voeding en snacks maar ook voor bijvoorbeeld geneesmiddelen en voedingsmiddelen zoals gevriesdroogde koffie.

 

Dit is wat er gebeurt in het vriesdroogproces: door de lage temperatuur worden de in het vlees aanwezige watermoleculen opgenomen in ijskristallen.

 

Vervolgens verdampen de ijskristallen in zeer droge, koele lucht. Dit proces heet sublimatie, het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand.

 

De voordelen van het vriesdrogen van vlees voor honden


1. De smaak van het vlees blijft beter behouden dan bij andere manieren van conservering.
 

2. In tegenstelling tot lucht gedroogde producten (wat een warme bewerking is) gaan praktisch geen voedingsstoffen verloren.


3. Vitamines, mineralen en voedingsstoffen blijven volledig intact


4. Het vlees (bij onze snacks als mono proteine) blijft veel langer houdbaar en is minder vatbaar voor bacteriële groei


5. Het volume en het gewicht van het vlees neemt af.

Het resultaat is een smaakvolle, voedzame, lichte & handzame snack   

Gevriesdroogd vlees versus lucht gedroogd vlees

Het proces van lucht drogen duurt lang en het eindproduct is meer vatbaar voor schimmelgroei omdat er meer water in het product achterblijft dan bij vriesdrogen.

 

Bij luchtdrogen blijft er doorgaans 15% vocht aanwezig in de producten, wat niet genoeg is om schimmelgroei te remmen. Hiervoor dient een vochtgehalte lager dan 15% te worden gerealiseerd, iets wat bij gevriesdroogd vlees wel het geval is. Dit maakt het voor schimmels en bacteriën moeilijk te ontwikkelen.

Doordat gevriesdroogd vlees niet verhit wordt treed er ook een minimaal verlies aan voedingsstoffen op. Dit is bij lucht drogen naarmate de gebruikte temperatuur hoger wordt steeds meer het geval.

 

Het proces van vriesdrogen is een duurder proces maar beïnvloed de smaak van het product niet, bij luchtdrogen is dit wel het geval. 

 

Tevens is de verpakking bij lucht gedroogde producten van groter belang om bederf tegen te gaan. Omdat schimmels en bacteriën beter moeten worden buitengesloten zijn luchtdichte verpakkingen nodig om de producten te bewaren.

 

Gevriesdroogd vlees bevat doorgaans een hogere voedingswaarde dan lucht gedroogd vlees.

bottom of page